Er ligt een klein motorbootje bij de Hofvlietsteiger, vastgebonden aan een losse paal in het water. Acht mensen kijken met enige twijfel naar het wankele vaartuig dat duidelijk al veel heeft meegemaakt. Maar de schipper beurt ons op. Het is maar goed dat we met zoveel in dat bootje gaan en het lekker diep gaat liggen. Het water in de gracht staat zo hoog dat we nu tenminste onder de bruggen door kunnen. De toon voor de kanaalsafari, oftewel de saVAARi, is gezet. We gaan op avontuur.

Foto’s: Jochem Kossen

Het begon op de bijeenkomsten van de Spontane Stad bij Club Cele. ZAP, het Zwols Architectuur Podium en Club Cele houden geregeld in de Foyer bij Odeon een avond over de vraag hoe de stad zich organisch kan ontwikkelen. Op de eerste avond konden mensen ideeën ontwikkelen over de kanaalzone. Ivette Halkes wilde liever op de plekken zelf ideeën ontwikkelen. Op de tweede avond van de Spontane Stad heeft ze dat idee gepitched en gevraagd of iemand een boot had. De schipper bood zijn boot aan. De kanaalsafari was geboren.

Instappen

Instappen

Water en Zwolle horen bij elkaar

Via Facebook hoorde ik van deze actie. Voor een boottochtje ben ik altijd te porren, dus ik stond keurig op tijd bij de steiger. Het instappen gaat soepeler dan verwacht, we passen met gemak in het bootje en het lijkt erop dat we voorlopig niet zinken. De schipper zet koers richting de Thorbeckegracht. Het weer is rustig, het water is spiegelglad. Wensen en ideeën zijn er genoeg: een stadsstrand, watertuinen, flexplekken in de brugwachtershuisjes voor inspiratiemomenten, aanlegsteigers voor kano’s en kleine bootjes om de stad in te gaan, wilgen langs de kale dijken planten. We zijn allemaal meteen enthousiast over het idee voor een watertaxi, die ook de binnenstad met een P&R terrein verbindt. Staat Zwolle meteen als waterstad op de kaart. Terwijl we onze ideeën laten stromen, beseffen we dat Zwolle en water bij elkaar horen.  

We komen langs het eilandje aan het eind van de gracht. Een kunstenaar denkt erover om er een natuur-stilte plek van te maken met de plaatsing van een grote zwerfkei. Ik vraag of we rond het eilandje kunnen varen nu het water zo hoog staat. De doorgang is echter te smal. Meestal kun je met een grote stap op het eiland komen, nu is een reuzensprong nodig. Bij hoog water zou deze plek echt stil zijn.

Rustige herfstdag

Rustige herfstdag

Drijvende sauna
Langs het water is de spontane stad volop aanwezig. Naast een woonboot ligt een drijvende moestuin met kruiden en prei. Een stukje verder zien we een drijvende sauna die bewoners van een aantal woonboten zelf gebouwd hebben en met elkaar delen. Als iemand zin heeft in een avondje zweten, wordt de sauna naar de betreffende boot gesleept. Bij de Marslanden is een stukje natuurlijke oever zonder verharding. Daar zijn kinderen aan het vissen. De spontane stad hoef je misschien niet te organiseren. Wat helpt is er ruimte aan geven.

De langste tafel van Zwolle

De langste tafel van Zwolle

We stoppen bij de werkplaats van de schipper op de Marslanden. Het is een grijze box die van binnen verrassend ruim is. Er staat een tafel van minstens vijf meter, de langste tafel van Zwolle. Met een kopje warme chocolademelk horen we wat ieders achtergrond is. Landschapsontwerper, verzekeringsman, webbouwer, gepensioneerde organisatieadviseur, huisman, filmmaker, interieurontwerper en een verhalenverteller: we zijn een bont gezelschap. Nieuwe visies en ideeën gaan over tafel. Roel Venema, de schipper, wil van zijn werkplaats een verzamelplek maken voor mensen die willen samenwerken om eigenzinnige projecten te realiseren. In de box om out of the box te denken.

Niet nog meer ideeën
Het gesprek begint te frustreren. Nog meer plannen hebben we niet nodig, de stad stikt van de ideeën. We willen wat anders. Een groot verhaal over het belang van water voor de identiteit van Zwolle en over de vloeibare samenwerking in een spontane stad; samenwerking met bewoners voor de plekken waar ideeën over zijn; een trekker die zich eigenaar maakt van een idee of project; drie concrete, kleine en symbolische projecten om mee te beginnen en een naam voor dit programma. Ivette, onze gids, adopteert het idee voor een stadscamping tijdens festivals.

Onderweg met de watertaxi

Onderweg met de watertaxi

De spontane waterstad
Er duikt een fles wijn op. We beginnen aan de terugtocht. De regen valt zachtjes uit de lucht. Het is koud geworden en we kruipen in de boot tegen elkaar aan. De toon van het gesprek verandert. Iemand vertelt haar ervaringen in Afrika waar mensen van het leven een feestje weten te maken. Verhalen over de mooie zwempartijen in de wetering en de behoefte aan vrijheid van mensen met een boot volgen al snel. Het water van Zwolle is nauw verbonden met levenslust, vrijheid en beweging. Misschien wel principes van de Spontane Stad.

Het begint te schemeren als we weer aanmeren bij de Hofvlietstijger. De naam is er nog niet maar we zijn wel begonnen met de spontane waterstad. We zijn niet alleen van het centrum naar de Marslanden gevaren en weer terug, we hebben ook een ontdekkingstocht gemaakt van wilde ideeën naar plannen voor realisatie. Voldaan gaat iedereen naar huis. De eerste watertaxi van Zwolle heeft zijn werk uitstekend gedaan.

8 december 2015 is de volgende bijeenkomst van de Spontane Stad. Daar zal Ivette Halkes de resultaten van de kanaalsafari presenteren. Kom ook naar Club Cele >>.

 

Serie: De ontwikkeling van een initiatief:
de KanaalsaVAARi en de watertaxi

In Zwolle zijn talloze bewoners en professionals bezig samen vorm te geven aan de stad. Zowell is benieuwd hoe deze initiatieven zich ontwikkelen. Daarom volgt Zowell één initiatief vanaf het prille begin. Sinds november 2015 lopen we mee met de KanaalsaVAARi en het ontstaan van de watertaxi.

 

Kirsten Notten

Author Kirsten Notten

STORYTELLER EN STRATEEG | Mensen kunnen samen bergen verzetten. Laten we daar meer verhalen over vertellen.

More posts by Kirsten Notten

Join the discussion One Comment

Leave a Reply