In Nederland komt slechts vijf procent van de energie uit hernieuwbare bronnen. Erik Baart heeft van zijn passie zijn werk gemaakt om dat te veranderen. Hij wil woningen energieneutraal maken. Zelf is hij dan ook met zijn gezin eigenaar van 26 hectare oerwoud in Brazilië om hun totale co2 uitstoot te compenseren.

This photo was made by Jochem Kossen. Copyright © Jochem Kossen. All Rights Reserved. https://studio-objectief.nl

Waar in Zweden meer dan 50 procent, in Denemarken meer dan 25 procent en in Duitsland meer dan 12 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen als zonnepanelen en windmolens komen, bedraagt dat percentage in Nederland slechts 5 procent. Daarmee staat Nederland in de top drie van slechtst presterende EU-landen op het gebied van duurzame energie.

Energievoorziening van onderop

De aanleiding om serieus aan de slag te gaan met duurzame energie, kwam vijf jaar geleden. De gemeente Zwolle deed een oproep aan inwoners om mee te denken over duurzame energie. Erik deed als vrijwilliger enthousiast mee en sloot zich aan bij een groep die in Stadshagen actief werd. Blauwvinger Energie ging van start.

Zijn voormalige werkgever, een bouwkundig detacheringsbureau, vertelde hem ondertussen dat die ene klus in Breda ook de laatste zou zijn. Op dat moment werkte hij al meer dan 25 jaar in de bouw als bouwkundig projectleider en adviseur. “Wat doe je dan? Ik heb het moment gebruikt om me volledig op Blauwvinger Energie te richten en vervolgens mijn eigen bedrijf op te starten.”

Een van de plannen die Blauwvinger Energie had was het verduurzamen van de wijk Dieze-Oost. Met het coöperatieve Wijbedrijf Dieze willen ze de wijk Dieze van zonnepanelen voorzien. Een andere doelstelling is om het geld dat de mensen aan energie uitgeven in de wijk te houden. Dat versterkt sociale verbindingen, is goed voor de wijkeconomie en maakt mensen energie onafhankelijk. Een deel van de opdrachten voor Baart-DOET, het eigen bedrijf van Erik, komen vanuit het Wijbedrijf en deze wijk.

Met zijn enkel door het dak gezakt

“Met mijn eigen bedrijf kan ik concreet aan de slag met duurzaamheid.” Baart-DOET helpt mensen, zodat de energievoorziening en het onderhoud van hun pand makkelijker en milieuvriendelijker wordt. Dat doet hij met energielabels, keuringen, meerjarenonderhoudsplannen en energiebesparende adviezen. Het liefst zou hij panden compleet energieneutraal en zelfs energieproducerend maken.

Zo vragen mensen aan hem advies hoe ze een bouwvallig maar monumentaal pand weer kunnen opknappen en energiezuinig kunnen maken. Werken met oude panden is niet zonder gevaar. Een keer zakte hij bij een inspectie van zo’n vervallen pand met zijn enkel door het dak. “Ik schrok me rot. Er bleek een verrot houten dakbeschot te zijn.” Erik heeft deze schade zelf gerepareerd, tot tevredenheid van de eigenaar van het pand.

Erik vindt het geweldig als mensen door de scheuren in de muur en ander achterstallig onderhoud heen kunnen kijken. Een oud en vervallen pand kan ook pareltjes bevatten: van authentieke bouwmaterialen en tegels tot erkers. Het is de kunst om cultureel erfgoed en historische grondstoffen, zoals handgevormde stenen uit 1890, te behouden. Ook dat is duurzaamheid.

Een woning zonder gas

Erik vindt het belangrijk om mensen te informeren hoe zelf energie op te wekken. Daarom staat Erik tegenwoordig met Blauwvinger Energie en zijn eigen bedrijf op de streekmarkt van de Doepark de Nooterhof. Eigenlijk staan daar vooral milieuverenigingen en ondernemers die met duurzaam voedsel bezig zijn, maar aandacht voor duurzame energie past daar uiteraard prima bij. “Ik presenteerde een zonneboiler die met zonne-energie warm water maakt. Er zitten gekke buizen aan. Dat zijn vacuümbuizen die het water te verwarmen. Mensen dachten dat het een soort biervat was.”

Ruim een half jaar is Erik bezig met een dynamisch energetisch rekenprogramma AARD®, een tool voor energieneutrale woningen. Hij heeft met een aantal panden try-outs gedaan, maar zou er graag echt mee aan de slag gaan. Begin vorige week sprak hij de software-ontwikkelaar die hem zei geduld te hebben: “De klanten komen echt wel”. Dit wachten ligt Erik maar moeilijk. Gelukkig heeft hij het druk met andere soorten opdrachten.

Dan belt bijvoorbeeld opeens een bezoeker van de streekmarkt of Baart-DOET hem wil adviseren hoe hij met een nieuwe vloerverwarming de woning energiezuiniger kan maken. In overleg wilden ze nog wel een stapje verder gaan om energieneutraal te worden. Nu is Erik aan de slag voor een woning zonder gas.

Vliegen als hoofdprijs voor duurzaamheid

Thuis doet hij van alles aan duurzaamheid. Erik rijdt op zijn fiets of in een hybride auto, heeft een groene en lokale bank, heeft zijn (huur)huis volledig geïsoleerd en bezit 26 hectare oerwoud in Brazilië via een bosspaarplan om de co2 uitstoot van het gezin te compenseren.

Eens heeft hij meegedaan aan een prijsvraag voor een slagzin van maximaal 250 karakters om mensen aan te moedigen actief met duurzaamheid bezig te zijn. Erik won de hoofdprijs. Hij mocht naar Zuid-Afrika vliegen om daar mensen over het belang van duurzaamheid te vertellen. Hij heeft de prijs geweigerd. “Ik ga toch zeker geen vliegreis maken om duurzaamheid te verkondigen!”

Erik zou willen dat Zwolle de meest duurzame stad van Nederland en onafhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas, wordt. We zijn op de goede weg, volgens Eric. Een rapport van Natuur & Milieu uit 2015 toont dat Zwolle na Amsterdam de meeste zonne-energie in Nederland heeft. Aan Erik zal het niet liggen. Hij benut elke kans die hij ziet om mensen te helpen met energie besparen en vastgoed verduurzamen. Zijn tip: word lid van Blauwvinger Energie. Dan kunnen we in Zwolle samen een vuist maken voor duurzaamheid. Zwolle kan mooier en duurzamer worden. Doet u ook mee?

Meer over Baart-DOET vindt u hier: www.baart-doet.nl

Of lees verder over Blauwvinger Energie op: www.blauwvingerenergie.nl

Kirsten Notten

Author Kirsten Notten

STORYTELLER EN STRATEEG | Mensen kunnen samen bergen verzetten. Laten we daar meer verhalen over vertellen.

More posts by Kirsten Notten

Leave a Reply