“Omdat ik een monumentaal pand heb, mag ik geen panelen leggen. Als het zou mogen en ik subsidie zou krijgen, zou ik het wel doen. Niet voor de duurzaamheid, daar moet de overheid maar voor zorgen.“ Op de bank in de Magnoliastraat vertellen vier studenten enthousiast over hun ontmoetingen in de Enk en de Singel. In opdracht van de Zwolse energiecoöperatie Blauwvinger Energie hebben deze studenten van het Honourscollege Windesheim in de kroeg onderzoek gedaan om te achterhalen welke motieven mensen hebben om wel of geen zonnepanelen te leggen. Hun belangrijkste advies voor het verduurzamen van huizen is om vaker naar de mensen toe te gaan en er wat leuks van te maken. Zoals een Energy Killer Race.

Onderzoek doen in de kroeg

In de kroeg hebben de studenten onder meer met een vrachtwagenchauffeur, een militair en een installateur gesproken. Zonnepanelen zouden milieuvervuilend zijn, het onderhoud zou tijdrovend zijn en mensen vonden ze te duur. Hun onderzoek gaf mooie ontmoetingen, zorgen over zonnepanelen en bruikbare inzichten.

Deze studenten werken mee aan het project 50 tinten groen Assendorp van actieve Assendorpers, Blauwvinger Energie, Zowell verhalenplatform en Buurkracht. Met dit project willen bewoners de wijk verduurzamen. De studenten hebben onderzocht hoe hierbij een brede groep bewoners te betrekken. Ze hebben zich gericht op zonnepanelen, omdat er deze maanden in Assendorp een zonnepanelen actie loopt.

Ruilen met een ledlamp

In die huiskamer komen we op het idee om een alternatief theezakjesspel te doen. En dan het spel niet met een theezakje maar met een ledlamp te starten. Het is een manier om op een leuke manier naar de mensen toe te gaan en aandacht te vragen voor energiebesparing. De Energy Killer Race is geboren.

Woensdagavond 16 januari is het zover. Als je in Assendorp tussen 20.00 en 21.00 thuis bent, kan zomaar de deurbel gaan. Studenten vragen dan of je een ledlampje wilt ruilen voor een apparaat dat meer energie verbruikt dat de ledlamp. De studenten gaan al ruilend het meest energieverslindende apparaat in Assendorp vinden. Het winnende team krijgt in het Vliegend Paard een energiebesparende prijs.

De film is te zien bij de zonnepanelenactie op 12 februari

Tijdens de Energy Killer Race geven studenten aan de mensen meteen een uitnodiging voor de zonnepanelenactie. Buren in Assendorp gaan samen zonnepanelen inkopen omdat het makkelijker en goedkoper is. Op 12 februari is er om 19.30 uur een informatieavond in de Enk. Bewoners van Assendorp zijn van harte welkom. Die avond luisteren we naar zorgen en verhalen van mensen en geven we onafhankelijke informatie over zonnepanelen. En natuurlijk laten we ook een filmpje van de Energy Killer Race zien.

Nieuws over dit project kun je volgen via: https://www.facebook.com/50tintengroenAssendorp

Lees ook over het onderzoek van studenten naar het verduurzamen van studentenhuizen >>

Kirsten Notten

Author Kirsten Notten

STORYTELLER EN STRATEEG | Mensen kunnen samen bergen verzetten. Laten we daar meer verhalen over vertellen.

More posts by Kirsten Notten

Leave a Reply