Het verhalencafé opent met een anekdote over een etentje van moeder en dochter in een pannenkoeken restaurant. Kirsten, Zowell verhalenverteller, schiet al bijna in de stress na het zien van de enorme hoeveelheid pannenkoeken waaruit gekozen kan worden. Ze begint voor te lezen: “De eerste pannenkoek heeft vruchtjes en een verrassing.” Dochter roept tot haar grote verbazing meteen: “Ja, die wil ik!” Zonder eerst de hele lijst te hebben gehoord? Wat als er nog een lekkerdere pannenkoek op stond? Kan je zo keuzes maken?

Tekst: Hilke ten Duijs
Foto’s: Job Boersma

Keuzes maken, dat was het thema van het eerste Zowell verhalencafé van 2019. Studenten welzijn van Deltion en (ex) dak en thuislozen troffen elkaar in Brasserie 50/50. Vanaf half vijf druppelden de deelnemers langzaam maar zeker binnen. Eerst aftasten en snel op zoek naar bekende gezichten. Een vriendelijke groet en een glimlach in de richting van de onbekenden. Bij de aftrap komt de vraag om te mixen en bij die onbekende ander aan tafel t gaan zitten. Blikken van lichte paniek: zit ik dan nog wel bij mijn maatjes? Ook de geruststelling, dat je altijd samen met een bekende bent. Binnen enkele ogenblikken waren de tafels gevuld, een handje vol studenten, 2 of 3 (ex) thuislozen en een begeleider. Na uitleg van de spelregels en de vragen werd een heerlijk stamppotbuffet geopend. Voorzichtig werd er kennis gemaakt en in de rij voor het buffet ontstonden korte gesprekjes.

Lijstjes maken of je intuïtie volgen?

Nog voor Kirsten het openingsverhaal kon gaan vertellen werden aan enkele tafels al driftig verhalen gedeeld op basis van de openingsvraag: “Op welk moment nam je de keuze een ander te helpen?” Toch werd er eerst onder genot van de stamppot geluisterd naar het verhaal over keuzes. Keuzes en hoe ga je er mee om? Lijstjes maken of intuïtie volgen? En wat als het niet de goede keuze is? Krijg je nog een tweede kans? De lijst met pannenkoeken spreekt tot de verbeelding. Overal knikkende hoofden van mensen die zichzelf herkennen in moeder of juist in de dochter.

Na het verhaal werden de gesprekken hervat. Verhalen over het kleine gebaar en de grote glimlach. Wanneer heb je ervoor gekozen om iemand te helpen? Mensen vertellen over de extra zegeltjes bij de kassa. Altijd wat extra eten op zak voor het geval iemand niets bij zich heeft. Net even iets harder lopen dan noodzakelijk. Een flauw lachje toveren op het gezicht van een stervende vrouw.

Voor veel van de studenten is de drang om te helpen een belangrijke motivatie om deze studie te kiezen. Maar wat als studeren niet lukt of de omstandigheden dit bijna onmogelijk maken, heb je die keuze dan wel? Aan een van de tafels kwam men tot de conclusie dat om een ander te kunnen helpen, eerst je eigen leven enigszins op de rit moet zijn. De gesprekken waren intens en overal werd aandachtig naar elkaar geluisterd en werd geïnteresseerd doorgevraagd.

De grote keuzes van het leven

Na de nodige sigaretten, kopjes koffie of thee of andere lekkernijen in de pauze werden de vragen er weer bij gepakt en gingen de gesprekken verder. Iedereen was gretig en nieuwsgierig. De gesprekken verdiepten zich. De mensen slikten even, je zag ze moed verzamelen. En de grote keuzes in het leven kwamen voorbij.

Iemand had gekozen om volledig en zonder schroom als transgender door het leven te gaan, een ander koos om ontslag te nemen omdat de sfeer op het werk slecht was. Het huis verlaten omdat er geweld was, ophouden om bekrompen te reageren. De deelnemers luisterden muisstil naar deze levensveranderende wendingen. Er volgden geen adviezen, geen tips. Dat was niet nodig. Als mensen elkaar aandacht geven, is dat een groot geschenk. De vertellers voelden zich gesteund.

Aan alle tafels was de afstand tussen de deelnemers heel klein geworden. Niemand zat meer in een gesloten houding, gezichten waren ontspannen en niemand dacht meer aan maatjes die aan een andere tafel zaten. Het enige dat nog telde, waren de ontmoetingen die plaatsvonden en de prachtige verhalen die werden gedeeld. En voor alle deelnemers stond één ding als een paal boven water: het was een goede keuze om aan dit verhalencafé deel te nemen.

Meer informatie over de verhalencafés van Zowell vind je hier >>

Kirsten Notten

Author Kirsten Notten

STORYTELLER EN STRATEEG | Mensen kunnen samen bergen verzetten. Laten we daar meer verhalen over vertellen.

More posts by Kirsten Notten

Leave a Reply