DOOR STÉPHANIE VAN DONGEN

Iedereen ziet het gebeuren: de sociale contacten en familiebanden verbrokkelen geleidelijk naar mate men ouder wordt. Ouderen raken in een isolement en vereenzamen. Ze spreken weinig tot geen mensen, zelfs niet hun kinderen, omdat die niet in de buurt wonen.

Er was eens een oudere dame met dementie. Ze was jaren gelukkig getrouwd geweest, maar nu had ze weinig sociale contacten meer over. Ze raakte in een isolement en dat ging ten koste van haar welzijn. Daarom bezoek ik haar als sociaal zorgverlener nu wekelijks. Samen ondernemen we uitstapjes, zoals het bezoeken van mooie muziekconcerten, maar ook gaan we naar afspraken met de arts of de kapper.

Wekelijks doen we de boodschappen. In eerste instantie vond ze het lastig om keuzes te maken. Op een dag stonden we voor de koeling, ze had vleeswaren nodig voor op haar brood. Die dag koos ze zelf de Winterham met walnoten, omdat die haar zo ontzettend lekker leek. Liefdevolle ondersteuning, aandacht en warme zorg gaven haar de moed om zelf te kiezen voor wat ze lekker vindt.

Aandacht maakt vrolijk, geeft vertrouwen en energie! Mijn motto is dan ook: geniet van het moment, met de mensen van wie je houdt. Samen plezier maken en jezelf ontwikkelen om een liefdevoller mens te worden.