KirstenKlimaattop

De klimaattop in Parijs door Zwolse ogen (1): een skateboard en free hugs

De elfjarige Mander uit Zwolle was het jongste lid van de Nederlandse delegatie en misschien wel het enige kind op de klimaattop in Parijs. Met een eigen hashtag op twitter #kidscop21 kon iedereen hem volgen. Hij had in Parijs zijn longboard en een herbruikbare waterfles meegenomen. Dit is het verhaal hoe zachte krachten een bijdrage wisten te leveren aan de doelstelling dat de opwarming van aarde bij voorkeur onder de 1,5 graden blijft.

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs wilde Iris met haar zoon Mander aandacht vragen voor de stem van de kinderen bij de discussie over de klimaatverandering in Parijs. In december zou daar de 21e klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaatsvinden, afgekort cop21.

Iris besefte dat mooie woorden weinig impact hebben om de gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. “Laat beleidsmakers het gezicht van de toekomst zien. Ik kan praten als brugman, maar Mander is de wandelende toekomst. Zijn aanwezigheid alleen al herinnert iedereen eraan waarom klimaatafspraken urgent zijn.” Mander werd de eerste kidsreporter voor de klimmaattop met eigen hashtag.

“Lieve Sharon, heb je lekker geslapen?”
Als voorbereiding op hun bezoek aan Parijs hadden Iris en Mander verzonnen dat ze Sharon Dijksma, de Nederlandse vertegenwoordiger voor de klimaattop, een herbruikbare waterfles wilden geven. De boodschap was dat mensen niet iedere keer een nieuwe plastic fles met bronwater hoeven te kopen, maar een eigen herbruibare fles met kraanwater kunnen vullen. Het zou een symbolisch gebaar zijn om duidelijk te maken dat iedereen iets kan doen voor het klimaat.

Mander en Iris

Mander en Iris

Iris had getwitterd en getwitterd om een afspraak met Sharon te maken maar kreeg geen reactie. Tot ze schreef: “Lieve Sharon, heb je lekker geslapen? Heb je nog zin om Mander te ontmoeten? #kipscop21” Sharon reageerde meteen met het verzoek de vraag door te sturen aan haar woordvoerder, maar Iris was te moe van alle voorbereidingen voor Parijs om aan het formele gedoe te beginnen. Dan maar geen officieel moment. Ze hadden in ieder geval een ontmoeting met andere kinderen die zich ondertussen hadden aangesloten bij #kidscop21 in het vooruitzicht.

Wat je nodig hebt, is voorhanden
Ze reden naar Parijs in de bus van Greenpeace (Iris is hier vrijwilliger). Onderweg konden mensen het podium nemen om te vertellen waar ze mee bezig waren of mensen met een leuk verhaal te inspireren. Iris vertelde achterin de bus een collega met veel politieke ervaring over hun inspanningen om met Sharon Dijksma contact te krijgen. Ze had wel een uitnodiging van Sharon, maar wist niet goed hoe hiermee verder te gaan. Ter plekke zond hij een mail met de goede formele toon naar de woordvoerder van Sharon. Binnen een uur werd hij gebeld en werd een afspraak gemaakt dat Mander de fles kon overhandigen.

Mander en Iris

Mander en Iris

Iris nam nu het buspodium om het succes te delen. “Omdat we dachten dat de actie met Sharon niet meer zou lukken, hebben we geen extra waterfles gekocht. Mander had nog wel zijn eigen groene fles, maar die was al een paar jaar oud. Dus vroeg ik of iemand nog een herbruikbare waterfles voor ons had. De buschauffeur bleek een ongebruikte blauwe waterfles bij zich te hebben en gaf die aan Mander. Wat je nodig hebt is gewoon voorhanden.”

Hugs for free for everyone who keeps it under 1,5 degree
De eerste dag in de hallen waar de klimaattop plaatsvond, was enerverend. Iris vertelt: “Mensen keken heel verbaasd dat er een jongetje rondliep. Ze waren al weken lang intensief aan het werk en hadden al die tijd geen kind meer gezien. Blijkbaar was hij het enige kind op de top. De bewakers vonden het ook bijzonder, want ze visten ons uit de rij. We werden uitgebreid gescreend en konden niet zomaar doorlopen. Gelukkig hadden we de politieke rot bij ons die ook de mail naar Sharon had gestuurd. Hij wist weer de juiste toon te vinden om uit te leggen dat we keurig aangemeld waren en daarom pasjes hadden. We konden naar binnen.“  

Mander en Iris

Mander en Iris

De tweede dag hield Mander zijn pasje royaal naar voren. De sfeer was helemaal veranderd, de bewakers wensten ze nu veel succes. “Do a good job!”. Mensen vielen door de aanwezigheid van Mander uit hun rol. Bij het wereldpaviljoen sprong Mander op zijn longboard en mensen gingen met hem spelen. Ze zijn rondgeleid door de Greenpeace vertegenwoordiger Faiza Oulahzen. Mander genoot van alle aandacht.

Iris raakte in gesprek met de Nederlandse delegatieleider Ivo Zwaan. Ze heeft hem op het hart gedrukt om de maximale 1,5 graden opwarming op te nemen in het verdrag. “Laat je niet leiden door geld, het gaat om de toekomst.“ Ze wees daarbij naar Mander. “Als jij ervoor zorgt dat die 1,5 graden genoemd wordt, dan krijg je van mij een knuffel. Hugs for free for everyone who keeps it under 1,5 degree.” Later hoorde ze hem zeggen:”Die mevrouw helpt ons met knuffels.”

Een skateboard en free hugs brachten zachte krachten in
Heeft hun aanwezigheid geholpen dat de ambitieuze 1,5 graden opgenomen is in de slotverklaring? Iris weegt deze vraag. “We hebben met onze skateboard en knuffels iets anders ingebracht. Kinderen hoeven geen verstand van klimaat te hebben. Hun professionaliteit ligt in hun levenspret. Ze zijn de toekomst. Wij brachten de zachte krachten in. Ja, het heeft geholpen dat wij er waren.“

Jongste Nederlandse klimaattopper

Jongste Nederlandse klimaattopper

Een verhaal in drie delen
Of het gelukt is om Sharon Dijksma de waterfles te geven, kan je in het volgende deel lezen. Het verhaal van de klimaattop door Zwolse ogen zal ik in drie delen vertellen. Dit was deel één over de impact van zachte krachten op de onderhandelingen. In het volgende deel vertelt Mander over zijn ervaringen en heeft hij een dringend verzoek aan de bewoners van Zwolle. Door de aanslagen in Parijs stond Iris op het punt hun bezoek aan de klimaattop af te blazen. Het derde deel van het verhaal gaat over de angst en het vertrouwen van een moeder.

Kirsten Notten

Author Kirsten Notten

STORYTELLER EN STRATEEG | Mensen kunnen samen bergen verzetten. Laten we daar meer verhalen over vertellen.

More posts by Kirsten Notten

Leave a Reply