KirstenKlimaattop

Klimaattop Parijs door Zwolse ogen (2): ik wil later ook nog kunnen leven

Het is vrijdagmiddag na schooltijd, het begin van de kerstvakantie. Ik spreek Mander samen met zijn moeder Iris. Ze zijn nog geen week terug uit Parijs. Via #kidscop21 heb ik ze op Twitter gevolgd, maar ik heb gemist of het plan om Sharon Dijksma een herbruikbare waterfles te geven gelukt is. Ik ben benieuwd naar hun avonturen en of Mander nog klimaat-tips heeft voor de Zwollenaren. Dit is deel 2 van de serie over de Klimaattop in Parijs door Zwolse ogen.

Met de vraag waarom hij naar de klimaattop wilde, open ik onze ontmoeting. Mander zegt: ”Ik wil later ook nog kunnen leven.” Iris en ik zijn even stil na dit korte en rake antwoord. Mander vertelt rustig verder. Hij wil zelf ook iets doen aan een beter klimaat. Hij heeft met zijn moeder bedacht om Sharon Dijksma in Parijs een herbruikbare waterfles te geven.

Natuurlijk was ook het bezoek aan de stad Parijs indrukwekkend. Mander vertelt: “Het bezoek aan Parijs was echt heel leuk. Ook omdat ik vrij kreeg van school. Ik heb iemand op een rockboard onder de Eiffeltoren gezien. Hij was bezig in de rockstand, waarbij je met beide voeten jezelf vooruit kunt duwen. Weet je dat de deuren van de metro maar heel kort open zijn? Geregeld moest ik mijn moeder meesleuren om op tijd op het juiste station uit te stappen.” Ik hoor de levenslust van een kind. Dit was de bedoeling van Iris. Zijn bijdrage aan de klimaattop zou uit het plezier van een kind bestaan.

Een skateboard onder de Eiffeltoren verstoppen
Een hoogtepunt van het bezoek was het beklimmen van de Eiffeltoren. Er was veel bewaking en een lange rij. Toen ze bij de eerste bewakers kwamen, bleek dat Mander zijn longboard niet mee naar boven mocht nemen. Mander en Iris waren in dubio: moesten ze beneden blijven of konden ze de skateboard ergens achterlaten? Ze hebben rondgekeken op het plein of er een verstopplekje was. Er zaten veel verkopers met een kleed vol kleine Eiffeltorentjes die alles in de gaten hielden. Ze hadden een rustig plekje nodig.

Uiteindelijk vonden ze een plekje in de bosjes. Ze keken goed om zich heen of er niemand keek. Op de grond zou hij teveel opvallen. Mander heeft zijn skateboard daar aan een tak gehangen. Spannend was het wel, want hij had deze longboard van tante Chantal gekregen. Gelukkig vonden ze hem na de beklimming van de Eiffeltoren weer op dezelfde plek terug.

Een extra trui aandoen als het koud is

Een extra trui aandoen als het koud is

Eenmaal op de klimaattop
In de hallen van de klimaattop waren er allerlei duurzame technische snufjes te vinden. Zo heeft Mander zijn hand in een bol gestoken die door de lichaamswarmte licht gaf. Ook heeft hij gefietst om stroom op te wekken en zijn mobiel op te laden. Als ik hem vraag of het een goed idee is om je mobiel met je eigen fiets op te laden als je naar school rijdt, moet hij lachen. “Dat gaat niet lukken, want ik woon vlakbij school.”

Sharon en Mander op de klimaattop

Sharon en Mander op de klimaattop

Sharon en Mander op de klimaattop

Sharon en Mander op de klimaattop

Sharon en Mander op de klimaattop

Sharon en Mander op de klimaattop

Ik vraag hoe het is gegaan met het bezoek aan Sharon Dijksma. Het lukte Mander om Sharon een herbruikbare waterfles aan te bieden. “Ze mocht kiezen uit mijn groene, oude waterfles of een nieuwe blauwe fles. Ze kon niet kiezen en vroeg mij welke ik wilde hebben. ik wilde de nieuwe blauwe, want ik vind blauw een mooie kleur.” Iris vult zijn verhaal aan: “Sharon moest vervolgens wel de groene waterfles accepteren. Ze heeft lekker jongensachtig met hem geproost.“

Zelf is Mander ook bezig voor een beter klimaat. Hij doet met zijn moeder mee: hij eet geen vlees en doet een extra vest aan als hij het koud heeft. Mander roept opeens dat hij dat vegetarische vlees niet altijd leuk vindt. “Mam, gaan we vanavond biefstuk eten? Gaan we dat zo kopen?” Iris kijkt verbaasd, want Mander is altijd blij als ze iets van de vegetarische slager gaan halen. Ze kan zijn vraag ook wel waarderen. Mensen hoeven geen vegetariër te worden om het klimaat te helpen. Minder vlees eten is al een grote winst.

Een dringend verzoek en een wens voor Zwolle
Ik wil nog van ze weten of ze denken dat de klimaattop succesvol is geweest. Er is een scherpe ambitie neergelegd, maar er zijn geen afspraken gemaakt over het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen of andere concrete acties. Iris gelooft in het belang van de ambitie. De wereld heeft afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven.

Een extra trui aandoen als het koud is

Een extra trui aandoen als het koud is

“We kunnen elkaar op klimaatacties aanspreken. Er ligt een wereldwijde, unanieme afspraak. Wat doe jij, wat doe ik? Wat doet de gemeente? Wat doen de Zwolse bedrijven en instellingen? Iedereen kan vanuit zijn eigen positie en talent een bijdrage leveren, niemand kan achterover leunen en naar een ander wijzen. Deze klimaatafspraak is een groot succes, het rechtvaardigt indringende gesprekken en gedurfde keuzes. Ja, het helpt.”

Een extra trui aandoen als het koud is

Een extra trui aandoen als het koud is

Mander wil aan Zwolle vragen om ervoor te zorgen dat de kinderen kunnen blijven leven. “Neem een herbruikbare fles mee. Hou ermee op om steeds een nieuwe fles met bronwater te kopen. Eet minder vlees en doe de kachel omlaag.” Om de woorden van Mander extra kracht te geven, is er net een actie gestart om overal kraanwater in plaats van bronwater te kunnen drinken.

Iris heeft nog wel een wens voor Zwolle. Ze hoopt dat mensen hun hart meer laten spreken en mooie ontmoetingen hebben met elkaar. “Stel vragen aan elkaar, stel je oordeel uit en luister naar wat mensen te zeggen hebben. Wees tevreden met wie je bent en met elkaar.” Het is een afsluiting van een mooi gesprek in kerstsfeer. Minder opwarming van de aarde, meer opwarming van je hart.

In het volgende en laatste deel horen we over de obstakels die Iris heeft moeten overwinnen om ondanks de aanslagen toch naar Parijs te kunnen gaan.

Kirsten Notten

Author Kirsten Notten

STORYTELLER EN STRATEEG | Mensen kunnen samen bergen verzetten. Laten we daar meer verhalen over vertellen.

More posts by Kirsten Notten

Leave a Reply