Vooraan op het plein staan de meiden die de Earth Hour kindertocht in Zwolle gaan leiden. Ze hebben kwasten in de aanslag, net als de glow-in-the-darkschmink. Op een aantal gezichtjes van de kinderen die gaan meelopen staan al regenbogen, sterretjes en hartjes, hier en daar een lampje. Sommige ouders konden het ook niet laten om ook geschminkt te worden. Een aantal kinderen komt nog aanfietsen en staat niet veel later ook in de rij.

In de kleine menigte staat een grote panda van het WNF, medeorganisator van de tocht, waarmee kinderen én volwassenen mee op de foto gaan. Er wordt geknuffeld, want zo’n grote panda is naast dankbaar fotomateriaal natuurlijk ook gewoon een enorme knuffelbeer. Hij praat niet, zoals Martijn van Hese, presentator van deze avond en partijleider van de Partij voor Cultuur, zal ontdekken als hij vraagt wat de panda van vanavond vindt. Niet gek, natuurlijk, want panda’s praten niet.

Nachtdieren en sociale dieren

Niet gek ook dat de panda deze avond bij de aftrap van de tour aanwezig is, want hij is vooral actief in de schemering en gedurende de nacht. Hij loopt alleen niet mee tijdens de tocht, want panda’s houden ervan om hun tijd alleen door te brengen. Kinderen, en mensen in het algemeen, zijn sociale dieren, dus al snel worden vriendjes en vriendinnetjes gemaakt, terwijl ze op pad gaan. Ze houden ook van spelen en daarom begint de tocht met een spel: hoeveel winkels tellen we in deze straat die hun licht nog aan hebben?

We lopen van de Korte Ademhalingssteeg naar het Bethlehemkerkplein. De kinderen tellen 24, 25 of zelfs 30 winkels met hun lichten aan. De meiden die de leiding hebben, telden er 23. ‘Het is natuurlijk niet zo gek dat winkels hun licht aan hebben’, vertellen ze aan de kinderen. ‘Zo kunnen we ook ’s avonds zien wat er in hun etalage staat.’ Alleen is het voor het milieu niet altijd de beste keuze. Zouden er ook andere oplossingen bedacht kunnen worden?

De kinderen staan stil te luisteren, maar als de meiden wijzen naar het volgende punt waar we gaan stoppen, midden op het plein, rennen de kinderen erheen. Daar staat een verteller met een rode baret die de kinderen vraagt om te gaan zitten op de banken die tegenover hem staan. De ouders mogen erachter. Hij begint met vertellen: ‘Er was eens een koning, die te horen kreeg dat hij niet lang meer te leven had.’

Met lichtjes door de straten

Hij vertelt over het lichtjesfestival in India. Een wijze raadgever van de koning vertelde namelijk dat als iedereen in de stad zijn huis en de straten helemaal schoonmaakte en een lichtje voor het raam zette, dat de slang, die de koning kwam halen, aangenaam verrast zou zijn. Dat bleek ook het geval, maar de slang kon geen beslissingen maken over leven en dood. Maar eenmaal voor de god die daar wel over besliste, hielp de slang de koning, zodat hij in plaats van nul jaar nog zeventig jaar mocht leven.

Sindsdien wordt elk jaar het lichtjesfestival gevierd in India om ervoor te zorgen dat iedereen nog lang en gelukkig leeft. De gelijkenis is snel getrokken: ook hier lopen de kinderen met lichtjes door de straten. Het doel is alleen anders: we lopen hier om ervoor te zorgen dat de aarde nog lang en gelukkig leeft. Daar hoopt de eigenaresse Elles van café de Hete Brij ook op. De bovenetage van het café is onze volgende stop.

Als iedereen zijn glaasje ranja heeft, vertelt ze dat ze er expres voor heeft gekozen om geen heaters buiten te zetten. ‘Ik doe altijd een extra warme trui aan’, vertelt ze, maar hebben de kinderen nog andere goede ideeën? ‘Een kruik!’ roept er een. Goed idee, vindt Elles. Of ‘gewoon binnenblijven’. Ja, inderdaad, wat doen die gekke volwassenen buiten het café als je gewoon lekker binnen kan zitten? Binnen staat de verwarming wel aan en dat vinden de kinderen fijn. Maar de ranja is op, tijd om te gaan.

Uilen houden niet van licht

We stappen het café uit en gaan via de achterdeur weer op pad. Bij de volgende stop wordt er weer een spel uitgelegd. Er moeten groepjes gevormd worden en zonder enig probleem zijn er zes groepjes. Klein en groot door elkaar op naar het spelgebied waar de kinderen puzzelstukjes gaan zoeken, waarmee ze een plaatje kunnen vormen. Op de oude vismarkt voor pizzeria de Plataan en de winkel Loft, gaan de kinderen op zoek.

Het duurt niet lang of het eerste fanatieke groepje is al klaar. Wat staat erop het plaatje? Een uil. Net als bij de andere groepjes. ‘Leeft de uil overdag of ’s nachts’, vraagt één van de meiden. ‘’s Nachts’ wordt in koor geroepen. ‘En denk je dat de uilen het fijn vinden als wij overal maar lichten aan hebben staan?’ De kinderen zijn het er snel over eens. ‘Nee’, luidt het antwoord. De uilen vinden het maar niets dat ze nergens meer echt in het donker kunnen zitten en vliegen. Snel maar de lampen uit!

Waarom eigenlijk?

Dus gaat de groep met kinderen weer terug naar het Grote Kerkplein. Daar staan inmiddels meer mensen, volwassenen deze keer. Martijn vraagt de kinderen om naar voren te komen en hun ervaringen te delen. Vonden ze het leuk? ‘Ja!’ Heel leuk zelfs, een van de meisjes wil wel vaker zo’n leuke tocht door de binnenstad. Mogen ze ook eens wat langer opblijven! Maar als Martijn vraagt waarom ze de tour hebben gelopen, blijft het stil. Niemand weet eigenlijk waarom.

De volwassenen weten het wel: we lopen de tour en organiseren de Earth Hour bijeenkomst voor hen, de kinderen. We willen namelijk dat de aarde nog lang en gelukkig leeft, maar daarvoor moet er wel wat veranderen. Om meer bewustzijn te creëren omtrent het verbruiken van energie en dit symbolisch te maken door tenminste één keer per jaar het felle licht op het plein helemaal uit te doen, zetten we de eerste stap. Leuk, en spannend als de lichten uitgaan,, vinden de kinderen. Er komt een dag dat ze het wel zullen begrijpen en dan hopen we dat de aarde nog lang en gelukkig leeft.

Anne van den Berg

Author Anne van den Berg

Anne van den Berg is geboren en getogen onder de rook van Utrecht, maar vertrok voor haar opleiding journalistiek naar Zwolle. Inmiddels tikt ze bijna tien jaar als import-blauwvinger aan. Ze is betrokken bij dit sociale en betere initiatief, omdat ze gelooft in het goede van de mens. Meer over haar werk vind je op: www.editoranne.nl

More posts by Anne van den Berg

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply