Stevige schoentjes aan, jas aan en – na een ietwat vermoeiende zoektocht naar een loep in de speelgoedkist – daar gingen we. Op pad! Mijn twee dochters deden mee aan de stadsexpeditie voor vijf- en zesjarigen van Club Cele.

Door: Sonja van der Sar, journalist & praktisch idealist met hart voor natuur

Doel van de wandeling van Assendorp naar theater Odeon was de stad verkennen, onderzoeken en observeren (vandaar dat vergrootglas). Onder het wandelen bevroegen wij de kinderen: wat zou je willen veranderen in de stad? Wat vind je heel mooi? Of juist lelijk?

Het Assendorperplein mocht wel wat ‘kleuriger’ en ze misten planten en bloemen. En wat zagen ze daar nou? Een klein houten kaboutertje onder de bank! Het was een bijzondere wandeling – hoe vaak komt het nou voor dat we kinderen zo uitbundig naar hun mening vragen? Alles kwam aan bod: glijbanen die kinderen van huis naar de stad transporteerden, ‘losloopterreinen’, graffiti en de kinderen waren wonderlijk genoeg nogal gebrand op ‘schone stoepen zonder afval’.

Vliegende bomen en geheime paadjes

Na afloop had ik met mijn oudste dochter een gesprek over dat het gewoon kan: invloed uitoefenen op hoe je omgeving eruit ziet. De publieke ruimte is niet iets statisch. Het verandert en wordt zeker niet alleen vormgegeven door de overheid. Als voorbeeld gaf ik mijn poging om samen met buurtbewoners onze straat in Assendorp te vergroenen en klimaatbestendiger te maken.

We willen tegels lichten, en wintergroene en bloeiende klimmers, struiken en bloemen planten, regenpijpen afkoppelen en schuurtjes groene daken geven. Alsof ik een soort startschot had gegeven door onze voornemens op te sommen, meldde ze dat zij ook nog wel wat ideetjes had voor onze straat. Ze fantaseerde hardop over een vliegende boom, kronkelende geheime paadjes en plekken waar ze hard kon rennen.

Wensen waarmaken

Ik voelde een glimlach doorbreken toen ik realiseerde wat de stadswandeling wakker had gemaakt in mijn dochter: het gevoel dat haar wensen en ideeën de moeite waard zijn, om serieus te nemen en te delen met anderen. Ik hoopte dat er nog een ander zaadje was gezaaid: dat het absoluut loont een goede poging te wagen je wens te realiseren. Dat is namelijk mijn ervaring. Ook al is er nog geen schop in de grond gezet in mijn straat, er blijken veel buren te dromen van meer groen, dus ik zie mogelijkheden.

Nog een voorbeeld: Gooitske Zijlstra (veroorzaker bij Club Cele) en ik hadden samen een onstuimig plan bedacht: we wilden tijdens Café O2, het maandelijks platform van Club Cele over duurzame en natuurlijke innovatie, weelderige geveltuintjes voor Odeon realiseren.

Tot onze verbazing hadden we de geveltuintjes bij Odeon soepeltjes en met veel enthousiasme binnen twee weken geregeld. Groenontwerper Harry Pierik maakte het ontwerp, via Premie op Actie ontvingen we een financiële bijdrage voor de planten en wijkbeheerder van de gemeente Zwolle Jurrien Stroomberg zorgde voor het tegelwerk en vruchtbare grond. De geveltuintjes zijn prachtig: de eens grijze muur is tot leven gekomen. Rode, frisgroene en diep donkergroene bladeren wisselen elkaar af en daartussen bloeien kleine frêle bloempjes.

Het gaf mij een enorme boost om deze geveltuintjes realiseren. Alleen al door de notie dat het zonder ons nog steeds een kale boel zou zijn voor het Zwolse theater.

Park(ing) Day 2017

Tijdens internationale Parking Day 2017 op 15 september is Zwolle ook van de partij met miniparkjes en jeu-de-boules banen op betaalde parkeerplekken. Het motto van Park(ing) Day: Claim your city! Café O2 is de aanstichter. Wij willen onze stadsgenoten verrassen met creatieve interventies die hen prikkelen na te denken over hoe we in Zwolle invulling geven aan publieke ruimte en onze straten. Kan dat ook anders? Ja, natuurlijk kan dat…

Tijd om dat vergrootglas uit de rommella op te duikelen en je omgeving vanuit een andere invalshoek te bekijken. Wie weet borrelt er een wens op en heb je die binnen de kortste keren waar gemaakt.

Anne van den Berg

Author Anne van den Berg

Anne van den Berg is geboren en getogen onder de rook van Utrecht, maar vertrok voor haar opleiding journalistiek naar Zwolle. Inmiddels tikt ze bijna tien jaar als import-blauwvinger aan. Ze is betrokken bij dit sociale en betere initiatief, omdat ze gelooft in het goede van de mens. Meer over haar werk vind je op: www.editoranne.nl

More posts by Anne van den Berg

Leave a Reply